Τυροπιτάκια της γιαγιάς συνταγή 100+ ετών

Τυροπιτάκια της γιαγιάς συνταγή 100+ ετών

Υλικά : 

Για τη ζύμη: 

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1 κεσεδάκι λάδι όχι γεμάτο (εαν είναι παχύ, βάλτε λιγότερο ή εναλλακτικά προσθέστε ηλιέλαιο)

1 κεσεδάκι όχι γεμάτο φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου

1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (τύπου φαρινάπ)

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ & μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση: 250 γραμμάρια φέτα, άλλο μαλακό άσπρο τυρί που να λιώνει, πιπέρι κατά προτίμηση. Ανακατεύουμε καλά αλλά όχι να λιώσει.

Εκτέλεση:  Πλάθουμε τη ζύμη. Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε στο μέγεθος της αρεσκείας μας. Γεμίζουμε με τυρί. Προσοχή όχι πολύ τυρί, γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν, ανοίγουν και το τυρί βγαίνει έξω απο τη ζύμη. Βρέχουμε με ελάχιστο νερό τις άκρες της ζύμης, τις κλείνουμε, πατάμε καλά με ένα πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό. Όχι πολύ αυγό γιατί στο ψήσιμο κολλάει στο ταψί. Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. (ανάλογα το φούρνο μισή ώρα-τρία τέταρτα) . Η συνταγή είναι αρτύσιμη και προέρχεται απο τη Μικρασιάτισσα γιαγιά Μαρία.  Καλή όρεξη.



© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

20 Μαρτίου 2022