Τα λαζαράκια της Αγγελικής, εύκολα και νόστιμα

Σύμφωνα με το έθιμο το Σάββατο του Λαζάρου, ζυμώνουμε ψωμάκια που θυμίζουν το σαβανωμένο Λάζαρο.

Ο Λάζαρος ήταν ο καλύτερος φίλος του Ιησού Χριστού. Η ανάσταση Του, ήταν το μεγαλύτερο θαύμα που έκανε ο Ιησούς τόσο γιατί τον αγαπούσε πολύ όσο και γιατί η ανάσταση αυτή αποτελούσε μέρος του σχεδίου Του, για τη σωτηρία μας. Ο Ιησούς προειδοποίησε για τη μετέπειτα δική του νεκρανάσταση και για τη δύναμη της πίστης. 

Ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του, αφού έζησε στη γενέτηρά του τη Βηθανία της Ιερουσαλήμ, εγκαταστάθηκε στην περιοχή Κίτιον της Κύπρου το 33 μ.Χ, δηλαδή τη σημερινή Λάρνακα. Εκεί συνάντησε τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Βαρνάβα, οι οποίοι τον χειροτόνησαν Αρχιεπίσκοπο. Στην εκκλησία Άγιος Λάζαρος στη Λάρνακα φυλάσσεται μέρος του λειψάνου του. Κατα τα φοιτητικά μου χρόνια είχα την ευλογία να επισκεφτώ και να θαυμάσω την μυστηριακή πνευματικότητα του τόπου, την ιστορία και την ομορφιά της Λάρνακας. 

Η παράδοση λέει ότι ο Λάζαρος έπειτα απο την ανάσταση του δεν ξαναγέλασε ποτέ, επηρεασμένος απο τα όσα είχε δεί στον Άδη κατά την τετραήμερη παραμονή του. Μια και μοναδική φορά που γέλασε με την ψυχή του ήταν όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο αγγείο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά το ένα χώμα κλέβει το άλλο. Μόνο ο άνθρωπος που έχει φιλοσοφήσει στη ζωή μπορεί να ξεχωρίσει πότε ορισμένες συνθήκες είναι άξιες γέλωτα..

Η ζύμη απο τα λαζαράκια πρακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο, ως ένα υγιεινό σνακ. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνταγές. Επέλεξα μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, προσαρμοσμένη στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγω δεν είχα στο ντουλάπι και έβαλα μισό φαρινάπ και μισό αλεύρι απο το χωριό)

1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα μαύρη

4 κ.σούπας ζάχαρη

μισό φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο (εγω δεν είχα και έβαλα ελαιόλαδο )

1 κ.γλυκού γλυκάνισο

1 φακελάκι μαγιά

2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. (προσοχή όχι ζεστό νερό θα κόψει η μαγιά). Ρίχνουμε τη σταφίδα, το γλυκάνισο, τη ζάχαρη, το λάδι και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Πιθανόν να μην σηκώσει όλο το αλεύρι και να ζητήσει λιγότερο. Αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη με πετσέτα σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου μισή ή μια ώρα. Κατόπιν ζυμώνουμε τα λαζαράκια, ως ανθρωπάκια με σταυρωμένα χέρια. Ως μάτια και μύτη μπορούμε να βάλουμε καρφάκια απο γαρύφαλλο. Εγω έβαλα σταφίδες. Το μέγεθος είναι κατά προτίμηση. Πιθανόν στα μικρά παιδάκια θα αρέσουν τα μικρά ανθρωπάκια. 

Τα αφήνουμε περίπου 1-2 ώρες να φουσκώσουν. Κατόπιν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς. Προσοχή δεν θέλει πολύ ψήσιμο. Εαν είναι μικρά λαζαράκια μπορεί να χρειάζονται μόλις 10-12 λέπτα. Εαν είναι μεγαλύτερα λαζαράκια μπορεί να χρειάζονται 15-20 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση το χρώμα τους πρέπει να είναι ανοιχτό και χρυσαφί για να διατηρηθούν αφράτα και να μην ξεροψηθούν. Κατα τη διάρκεια του ψησίματος η κουζίνα μυρίζει θαυμάσια και η μυρωδιά αυτή είναι μια προειδοποίηση πως είναι έτοιμα. 

Καλή επιτυχία. 

Τα λαζαράκια είναι μια καλή ιδέα, για να βάλουμε τα παιδιά στην κουζίνα και να επικοινωνήσουμε μαζί τους την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία και τους οικογενειακούς δεσμούς. Η μαγειρική έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά γιατί λειτουργεί εκπαιδευτικά, προσφέροντας σημαντικά μαθήματα

Μέσα απο τη μαγειρική τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν δημιουργικότητα, καλλιτεχνία, πρακτικότητα, πειθαρχεία, χρησιμότητα, αξιοποίηση πόρων, αυτοπεποίθηση, ομαδικότητα, συνεργασία, αυτονομία, πρωτοβουλία, επίλυση προβλημάτων μέχρι να πετύχει η συνταγή! και πολλές ακόμα ωφέλιμες προσλαμβάνουσες για την ψυχή και το χαρακτήρα τους. Η πλαστελίνη είναι ένα υλικό δημιουργικότητας και παιχνιδιού που έχει περιορισμένες δυνατότητες αξιοποίησης. Το ζυμάρι είναι ένα υποκατάστατο της πλαστελίνης, με το οποίο τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να απολαύσουν με όλες τους τις αισθήσεις. Μαζί μπορούμε να μάθουμε και τα κάλαντα..

Το ζυμάρι και τα κάλαντα αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη..


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

17 Απριλίου 2022