Κουλουράκια αλμυρά συνταγή 100+ ετών, για το ουίσκι και όχι μόνο 

Κουλουράκια αλμυρά συνταγή 100+ ετών, για το ουίσκι και όχι μόνο 

Συνταγή: 1 ποτήρι βούτυρο, 1 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι γάλα, 1 ποτήρι κεφαλοτύρι, 1 κ.γ. αλάτι, 2 κ.γ.μπέικιν πάουντερ, 1/2 κ.σ. μαχλέπι, 1 κιλό αλεύρι(μισό κιλό μαλακό και μισό κιλό σκληρό) ή 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Αναμειγνύονται εύκολα σε ένα μπολ, δεν χρειάζεται μίξερ. Στο ίδιο ποτήρι να μετρηθούν όλα τα υλικά. Ίσως σηκώσει λίγο λιγότερο αλεύρι. Η τελική ζύμη πρέπει να είναι ανάλαφρη, να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται. Τα κουλουράκια πρέπει σχηματιστούν μικρά-μικρά, ακόμα και ως μικρά στικ. Το σχήμα είναι κατά προτίμηση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πρέπει να είναι μικρά, ανάλαφρα, αφράτα. Όχι σκληρά. Αφράτα. Συνεπώς προσοχή στο ψήσιμο. Δεν θέλει πολύ. Η συνταγή είναι εύκολη, γρήγορη και νόστιμη. Φυλάσσονται αεροστεγώς. 

Παράλληλα τα αλμυρά κουλουράκια μπορούν να παρουσιαστούν ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι, σε ένα μπουφέ, σε ένα πάρτι, σε ένα πιάτο τυριών και αλλαντικών ως παραδοσιακό finger food μαζί με ελιές, λιαστή ντομάτα, ξηρούς καρπούς, ντιπ φέτας για να ενισχυθεί η γεύση και δροσερά ψιλοκομμένα λαχανικά όπως αγγουράκι, καροτάκι, πιπεριά. Μπορούν να συνοδέψουν οποιοδήποτε άλλο ποτό. 

Επίσης τα αλμυρά κουλουράκια είναι και μια ενασχόληση για τα μικρά παιδιά και ένα υγιεινό σνακ για κάθε στιγμή. Έχω ξαναγράψει πως είναι προτιμότερο τα παιδιά να ασχολούνται με το ζυμάρι απο την πλαστελίνη, γιατί τους δίνει περισσότερα ερεθίσματα και δημιουργική απασχόληση.

Τα αλμυρά κουλουράκια συνοδεύουν το ουισκάκι μας στη βεράντα, γιατί όταν πίνεις πρέπει κάτι να τρως..



© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

24 Ιουνίου 2022