5000 followers και άνθρωπον ουκ έχω

Την Κυριακή 15 Μαίου στην εκκλησία 12 Απόστολοι Νικαίας, ο πάτερ Ιάκωβος τα έσπασε στο μικρόφωνο κατά τη λαϊκή έκφραση. 

5000 followers και άνθρωπο δεν έχετε στη ζωή σας, έλεγε ο πάτερ και εγώ σκεφτόμουν πόση αλήθεια έλεγε. Είναι και αυτό μια μορφή επικοινωνίας. Το ποίμνιο είναι κοινό που αλληλεπιδρά στην πληροφορία..  

Η Κυριακή του Παραλύτου και το κατα Ιωάννην Ευαγγέλιο κεφάλαιο Ε' στιχ. 1-16 μας πληροφορεί για ένα βασανισμένο άνθρωπο που θεραπεύεται απο τον Ιησού.

Ο ασθενής κείτονταν επι 38 ολόκληρα χρόνια δίπλα στη λίμνη Βηθεσδά στην Ιερουσαλήμ. Στη λίμνη αυτή κατέβαινε Άγγελος Κυρίου και ευλογούσε τα νερά. Όποιος έμπαινε μέσα στο νερό θεραπευόταν απο την ασθένειά του. Το Ευαγγέλιο μας πληροφορεί ότι γύρω απο τη λίμνη είχε υπόστεγα που περίμεναν στωικά οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, πότε θα εμφανιστεί ο Άγγελος να ταράξει τα νερά, για να μπουν την λίμνη. Κόσμος και κοσμάκης πήγαινε και ερχόταν..Ο Παράλυτος παρακαλούσε τους ανθρώπους να τον βοηθήσουν να μπει στη λίμνη να θεραπευτεί. Κανένας όμως απο τους χιλιάδες δεν του έδινε ένα χέρι βοηθείας. Ο ασθενής περίμενε και προσευχόταν.

Μόλις τον είδε ο Ιησούς τον ρώτησε θέλεις υγιής γενέσθαι και ο ασθενής αποκρίθηκε Κύριε, άνθρωπον ουκ έχω ίνα όταν ταραχθή το ύδωρ, βάλη με εις την κολυμβήθραν. Και ο Ιησούς του λέει άρον τον κράβατον σου και περιπάτει. Η θεραπεία ήρθε αθόρυβα και με απλότητα.  Όπως όλα τα πολύ σημαντικά και πραγματικά σπουδαία γεγονότα στη ζωή,  τα οποία συντελούνται ταπεινά, αθόρυβα με απλότητα και αλήθεια..

Αυτό το τόσο απλό, το τόσο ανέξοδο, αυτό που οι άνθρωποι δεν έπρατταν για 38 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκε με μια και μοναδική εντολή του Ιησού. Πόση μοναξιά και απελπισία κρύβει η φράση άνθρωπον ούκ έχω και πόσοι άνθρωποι τη βιώνουν στη σύγχρονη εποχή. Με τόσο κόσμο και κοσμάκη στη φυσική και ψηφιακή κοινότητα και είναι σίγουρο πως κανείς δεν θα δώσει βοήθεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που είναι προς τιμήν τους. 

Γιατί συνήθως συναντώνται οι περιπτώσεις εκείνων των άδειων τενεκέδων, που όταν βρουν έναν άνθρωπο σε ευάλωτη θέση, αντί να απλώσουν ένα χέρι βοηθείας ή να σηκώσουν ένα τηλέφωνο να πουν μια καλή κουβέντα ή να δείξουν εκτίμηση στις αξίες ή συμπαράσταση στο πρόβλημα, βγάζουν τα απωθημένα τους ή ζητούν πάσης φύσεως ανταλλάγματα ή να τους φυλάς τα πόδια, ασκώντας εκβιασμό και ψυχολογικό πόλεμο. Πάντως έαν κάποιοι αισθάνονται Θεοί και έχουν ψυχολογία νάρκισσου, εντοπίζω ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο αντιμετωπίζεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένο νοσηλευτήριο της περιοχής Χαΐδαρίου. 

Προτείνω να προσέλθουν οικειοθελώς πριν δοκιμάσουν εαν τους πηγαίνει η τελευταία τάση της μόδας σε λευκό.. Και εγώ υπόσχομαι να ανάψω μια λαμπάδα για τη σωτηρία τους στην Αγία Βαρβάρα τη θαυματουργή, που εδρεύει λίγο πιο κάτω ή στον Προφήτη Ηλία που εδρεύει λίγο πιο πάνω, βρίσκοντας αφορμή να με κεράσω έναν ελληνικό καφέ βαρύ γλυκό και μια μερίδα λουκουμάδες βουτηγμένους στο μέλι και τη νουτέλα... Γιατί να μην με κεράσω; Εγώ θα το πληρώσω. Σπάω και τα στερεότυπα. 

Πάντως ότι και εαν είναι ο καθένας, το αποτέλεσμα της θεραπείας έγκειται στην απόφαση του ίδιου του ασθενούς, εαν θα σκύψει το κεφάλι για να γίνει ευνοημένος δούλος ή εαν κατά το παράδειγμα του Μεταξά απαντήσει όχι ή κατά το παράδειγμα του αλβανικού έπους φωνάξει αέρααα ή κατά το παράδειγμα του Ευαγγελίου αναμείνει το θαύμα που θα έρθει με εντολή Θεού ή ακόμα να πράξει και τα τρία. Γιατί όχι; 

Οι άνθρωποι κινούνται με γνώμονα το ατομικό συμφέρον και κρίνουν σύμφωνα με ότι κουβαλάει η ψυχή τους. Τους άλλους ανθρώπους τους βλέπουν ως καθρέπτη του δικού τους εαυτού. Έτσι εαν κουβαλούν σύνδρομα. οιδιπόδεια, απωθημένα, κακίες και δηλητήριο ακριβώς αυτό βλέπουν και στον απέναντί τους. Ο κλέφτης βλέπει παντού κλεψιές. Ο ψεύτης βλέπει παντού ψευτιές. Ο άπιστος βλέπει παντού απιστίες. Ο κακοπροαίρετος βλέπει παντού εχθρούς και πάει λέγοντας.. Έτσι ο άνθρωπος που καθρεφτίζει την ανασφάλεια της ψυχής του διαταραγμένου, πρέπει να εξαφανιστεί και ξεκινάει ο πόλεμος. Και αυτό ισχύει για όλες τις σχέσεις που αναπτύσσουν στη ζωή τους οι άνθρωποι με ψυχικά σύνδρομα, ερωτικές, συντροφικές, συζυγικές, φιλικές, συναδελφικές, επαγγελματικές κτλ.

Μια βραδιά σε μια εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών, μια κυρία εκπαιδευτικός με ρώτησε. Ψυχολόγος είστε; Και εγώ απάντησα Ψυχολόγος δεν είμαι αλλά μελέτησα τη βία και πέρασα άπειρες ώρες μόνη να σκέφτομαι και να ερμηνεύω ανθρώπινες συμπεριφορές.. 

Απλώστε ένα χέρι βοηθείας στους αδύναμους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και αφήστε τις φθήνιες και τα σιχάματα. 

H ζωή είναι ρόδα και γυρίζει. Κι η παροιμία λέει εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα έρθεις..


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

21 Μαίου 2022 


Και επειδή η Τίνα αντιμετώπισε ουκ ολίγα, αφιερώνω σε όλες τις γυναίκες που τόλμησαν να πουν ΟΧΙ σε κάθε μορφή βίας ένα γλυκό και ειρηνικό ηλιοβασίλεμα, όπως της φωτογραφίας του εξωφύλλου.