Φρόνημα ταπεινό εν θεωρίες υψηλοτάτες

Διανύουμε ημέρες κατανυκτικές. Όσοι σκεπτόμαστε δράττουμε αφορμής για φιλοσοφία, αναθεώρηση και απολογισμό. 

Ο Μικρός και Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας που ψάλλονται εναλλάξ τα δειλινά στις εκκλησιές μέχρι τις 15 Αυγούστου, αποτελούν δεήσεις προς την Παναγία. Οι καρδιές συντετριμμένες, προστρέχουν στη χάρη Της για παρηγοριά και ανακούφιση από τους πόνους και τα βάρη της ζωής. Οι πιστοί προσεύχονται για να εισακούσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ελπίδα η μεσιτεία Της στον Υιό Της για τη φανέρωση των αιτημάτων. Ο Πνευματικός μου λέει πως η Παναγία αποτέλεσε ένα υπαρκτό πρόσωπο με Φρόνημα ταπεινό εν θεωρίες υψηλοτάτες.. 

Η Παναγία καθίσταται δέκτης της υψηλότερης θέσης, αφού επιλέχθηκε να εκπληρώσει το Θέλημα του Θεού ως μητέρα του Ιησού και παράλληλα αποτέλεσε παράδειγμα ταπεινοφροσύνης και υπακοής. Είχε νου θεοκυβέρνητο και λόγο ιλαρό, ευχάριστο, παραμυθητικό, λόγο ελπίδας που προερχόταν μέσα από την ψυχή της. Μιλούσε και από το στόμα της έρεε γλυκύτητα και μέλι, όπως αναφέρει ο πνευματικός μου. Δεν επιθυμούσε τα εφήμερα και πρόσκαιρα. Επιθυμούσε τα αιώνια και κρατούσε νου μόνο για το καλό. Ταυτόχρονα όμως με την καλοσύνη και τη γλυκύτητά της, είχε μέσα της και οργή και θυμό κατά της κακίας, της μνησικακίας και του εγωισμού. Με αυτά τα χαρακτηριστικά και άλλα τόσα, συνέθετε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με έναν ενωμένο εσωτερικό κόσμο. 

Αυτό το  παράδειγμα Αγγελικούλα έρχεται σε αντίθεση με την εποχή μας.. Μόλις οι άνθρωποι καταφέρνουν κάτι, δηλαδή βάζουν ένα γαλόνι, αποκτούν μια θέση, στέκονται στις μύτες των ποδιών τους και αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους υποτιμητικά και απαξιωτικά. Φωτιά στο κεφάλι τους βάζουν.Τίποτα δεν μπορεί ο άνθρωπος να καταφέρει χωρίς τη μεσιτεία της Παναγίας και την απόφαση του Θεού. Όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπου είναι δωρεές.

Οι άνθρωποι αντί να υποτιμούν, να απαξιώνουν, να εκφοβίζουν, να κρίνουν, να αρπάζουν, θα πρέπει να κάτσουν να σκεφτούν ποιοι είναι, που πάνε, πώς συμπεριφέρονται, να ενσκήψουν στον εσωτερικό τους κόσμο, και να αξιολογήσουν τι θα κάνουν όταν ξεσπάσει η οργή του Θεού κατά του εγωισμού τους (αυτό μου άρεσε πάρα πολύ και σήκωσα το αριστερό φρύδι χαμογελώντας..). Εδώ μια Παναγία επιλέχθηκε από το Θεό να γεννήσει και να μεγαλώσει το Σωτήρα του Κόσμου και παρέμεινε απλή και ταπεινή. Και ο άνθρωπος μεγαλοπιάνεται για το τίποτα και νομίζει ότι είναι σπουδαίος ή σπουδαία. Βεβαίως όταν ο άνθρωπος καταφέρνει σημαντικά πράγματα θα πρέπει να τα επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους, να τα αξιοποιήσει και να έχει όφελος. Έτσι είναι ζωή, δουλεύουμε και πρέπει να προχωράμε..(σύγχρονη προσέγγιση όχι τίποτα οπισθοδρομικά..). Ωστόσο θα πρέπει να επικρατεί η σύνεση και ο άνθρωπος να θυμάται την ασημαντότητα του. Μια απόφαση Θεού, και όλα όσα πιστεύει με εγωισμό για την ύπαρξή του, θα γκρεμιστούν και δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά κεφάλι περηφάνιας και έπαρσης. 

Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα αγαπημένο μέρος που είχα να επισκεφθώ πολλά χρόνια.  Ο Άγιος Φανούριος της ενορίας Κάϊνας Αποκορώνου βρίσκεται στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου. Του είχα υποσχεθεί πως θα ξανά έρθω και οι αρχές μου λένε να κρατάω συμβόλαιο τις υποσχέσεις μου.

Έμεινα για αρκετή ώρα. Είχα ανάγκη να αισθανθώ ησυχία μέσα μου. Ταυτόχρονα σκεφτόμουν πως ο εγωισμός μετατρέπει τους ανθρώπους σε αγενείς συνομιλητές, που δε διστάζουν να μειώσουν και να προσβάλλουν άλλους ανθρώπους, που δεν τους έχουν ενοχλήσει ποτέ ή δεν τους γνωρίζουν τόσο καλά, διατυπώνοντας στερεοτυπικές απόψεις προς τρίτους και δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις. Και εσύ που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους θαυμάζεις, αντικρίζεις και την άλλη πλευρά της ψυχής τους και πικραίνεσαι πολύ βαθιά. Και τι μένει? Ο Πόλεμος που δεν επέλεξες αλλά κλήθηκες με ψυχολογική βία να διεκπεραιώσεις.. Συναντώνται και άνθρωποι με διεισδυτική ματιά και σκέψη, με ιδιαίτερο πνευματικό επίπεδο, που εκφράζονται με ευγένεια και με αποδοχή προς το συνομιλητή τους, που ενώ μέσα τους συμβαίνει θύελλα σκέψεων και συναισθημάτων, φέρονται με σύνεση και εγκράτεια. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που σου προξενούν Ειρήνη στο εσωτερικό της ψυχής σου και επιθυμείς να παραμείνεις λίγα λεπτά ακόμη κοντά τους, αντλώντας πνευματική διέγερση, ηρεμία και πληρότητα. Ίσως να αισθάνεσαι και μια ιδιότυπη χαρά..

Κάθε άνθρωπος με τα φρονήματα και τις εν χαμηλοτάτες ή υψηλοτάτες θεωρίες του. Πόλεμος και Ειρήνη η ζωή μας.. 

Χάρηκα που τα είπαμε καλέ μου φίλε Άγιε Φανούριε. Εις το επανιδείν.


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

6 Αυγούστου 2022