Υπάρχουν και καλά παιδιά και ψυχοπαίδια στην κοινωνία μέσα

Κατά την τελευταία ημέρα της Πεντηκοστής ο Ιησούς κάλεσε τους Ιουδαίους να έρθουν κοντά του και να ξεδιψάσουν απο το ύδωρ που εκείνος προσφέρει. Το ύδωρ αυτό δεν είναι το φυσικό νερό που σβήνει πρόσκαιρα τη σωματική δίψα αλλά το ύδωρ το ζωηφόρο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, το οποίο έστειλε ο Ιησούς στους Μαθητές και Αποστόλους του με πύρινες γλώσσες κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Το ύδωρ της πνευματικής ζωής. 

Ο Ιησούς μίλησε για την ευεργετική πνοή του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του ανθρώπου, παρομοιάζοντας τη χάρη του με τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού. Το Άγιο Πνεύμα ξεδιψά τον άνθρωπο από την πνευματική φλόγα που προκαλούν οι σκληρές δοκιμασίες της ζωής. Άλλοι ευλογήθηκαν να εκπαιδευτούν σε δοκιμασίες σε νεαρή ηλικία και άλλοι θα πεθάνουν ανεκπαίδευτοι δοκιμασιών. Όμως όλοι οι άνθρωποι είναι διαβάτες της ζωής, αγωνίζονται και όλοι έχουν ανάγκη Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τον οποίο πιστεύουν πολύ οι Μικρασιάτες, αναφέρει ότι το νερό του Αγίου Πνεύματος ποτίζει και καλλιεργεί την ψυχή του ανθρώπου και ότι την ημέρα της Πεντηκοστής έπεσε καταιγίδα πνευματικών αγαθών και καρπών αρετής. Όσοι δέχθηκαν έστω και μια σταγόνα ξέχασαν τον εαυτό τους και γέμισε η νέα τους ζωή με αγγέλους που φανέρωσαν την αρετή των ασωμάτων δυνάμεων.

Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι όσοι επιλέγουν να οδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα είναι παιδιά του Θεού. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος δεχόμενος τη χάρη του Αγίου Πνεύματος απαλλάσσεται από αισθήματα δουλείας και φόβου και αναπτύσσει αισθήματα ελευθερίας και προστασίας από την πατρότητα του Θεού. 

Στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο κεφάλαιο ιδ' στίχοι 12-31, ο Ιησούς ενημερώνει τους μαθητές του ότι εκείνος που πιστεύει θα έχει την ικανότητα να κάνει υπερφυσικά έργα, ακόμα και να ανασταίνει ψυχές και να συντελεί θαυμαστές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων. Αυτός που πιστεύει θα λαμβάνει οτιδήποτε θα ζητάει, με την προϋπόθεση να αγαπάει και να τηρεί τους κανόνες με ειλικρίνεια. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο Θεός φανερώνει και διδάσκει την αλήθεια σε όλες τις καλοδιάθετες ψυχές

Ορισμένοι με κακοδιάθετες ψυχές δεν θα ευλογηθούν ποτέ να λάβουν πνευματικά χαρίσματα. Ο Ιησούς λέει ότι με το Άγιο Πνεύμα ο άνθρωπος δεν θα είναι ποτέ μοναχός και ορφανός, γιατί θα αγαπάει και θα αγαπιέται από τον Πατέρα Θεό και θα λάβει εσωτερικό φωτισμό.. Ο Παράκλητος, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα θα κατοικεί στην ψυχή του. Ο Ιησούς λέει ακόμα ότι αφήνει εντολή ειρήνης, και καταδικάζει την υποκριτική και ασταθή ειρήνη, όπως αυτή που ψευδώς προτιμάει ο κόσμος, γιατί δημιουργεί εσωτερικούς φόβους και δειλία στους ανθρώπους.

Ο Ευαγγελιστής στο κεφάλαιο ζ' στους στίχους 31-39 μας πληροφορεί ότι ο Ιησούς αναφέρει ότι όταν ο άνθρωπος αισθάνεται πόθο και δίψα, όχι για τα υλικά και φθαρτά αγαθά, αλλά για εσωτερική γαλήνη και μακαριότητα, θα πρέπει να πλησιάζει και να πίνει ελεύθερα πλησίον Του και τότε θα ικανοποιηθούν όλοι οι ευγενείς πόθοι του και τότε θα ικανοποιηθεί η ψυχή του και τότε από τα βάθη αυτής της ικανοποιημένης ψυχής θα τρέξουν ποταμοί ύδατος και θα ποτίσουν τον ίδιο και όσους βρίσκονται γύρω του. 

Σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Γενέσεως Θεοτόκου Νικαίας, ο πάτερ Εμμανουήλ μίλησε για την έννοια της γονεϊκής αγάπης του Πατρός Θεού προς τα παιδιά Του, την έλλειψη προστασίας και το αίσθημα της ορφάνιας και της μοναξιάς. Όταν είσαι παιδί του Πατρός Θεού δεν είσαι ούτε μόνος, ούτε απροστάτευτος, ούτε ορφανός. 

Η πύλη της Ελληνικής γλώσσας για τη λέξη παιδί δίνει διάφορες σημασίες όπως 1) άνθρωπος, αρσενικού ή θηλυκού γένους, μικρής ηλικίας (που δεν έχει ακόμα μπει στην εφηβική ηλικία ή που δεν έχει ενηλικιωθεί, 2) μαθητής σε σχέση με το δάσκαλό και 3) άνθρωπος που προέρχεται από ορισμένο χώρο ή περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί κάτω από την επίδραση ορισμένου κοινωνικού περιβάλλοντος ή συνθηκών. Για τη λέξη ψυχοπαίδι δίνει τη σημασία 1) παιδί που νομικά υιοθετεί κάποιος ή 2) παιδί που άτυπα, χωρίς επίσημη κηδεμονία, παίρνει κάποιος κοντά του για να του προσφέρει γονεϊκή προστασία επειδή είναι απροστάτευτο, φτωχό ή ορφανό.

Στην καθημερινότητα συναντώνται κάποιοι λίγοι σπάνιοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που έχουν καλοδιάθετη ψυχή και όταν συναντήσουν ένα απροστάτευτο ή ορφανό άνθρωπο ακόμα και με ευρεία έννοια, τον υιοθετούν άτυπα, τον καθιστούν ψυχοπαίδι τους, δηλαδή του προφέρουν αναβλύζον νερό απο τα βάθη της ψυχής τους. Και αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής, συγγενικούς, φιλικούς, γειτονικούς, εκπαιδευτικούς ακόμα και επαγγελματικούς. Υπάρχουν και ζευγάρια που δοκιμάστηκαν από την ατεκνία και επέλεξαν τη λύση της υιοθεσίας, γιατί αισθάνονταν την ανάγκη να ποτίσουν με νερό αγάπης τη ζωή ενός παιδιού, που ουσιαστικά είναι ψυχοπαίδι τους.

Τα παλαιότερα χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον Πόλεμο του 1940 υπήρχαν ορισμένες εύπορες οικογένειες, που έπαιρναν στην οικία τους ψυχοπαίδια και τα αξιοποιούσαν ως επιστάτες, οικονόμους ή αργότερα και ως γηροκόμους. Αρκετές φορές τα ψυχοπαίδια αγαπούσαν τους γονεϊκούς προστάτες τους, περισσότερο και από τα βιολογικά τους παιδιά και στέκονταν στο πλάι τους έως το τέλος. Πολλά παραδείγματα.. 

Στη ζωή συναντώνται και άνθρωποι κακόψυχοι, οι οποίοι διακατέχονται από κατώτερα αισθήματα κακίας και πονηριάς, των οποίων η ψυχή είναι άνυδρη και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ούτε παιδιά ούτε ψυχοπαίδια..Υπάρχουν και ορισμένοι άπιστοι, οι οποίοι εξαιτίας της δικής τους  απιστίας δυστυχούν να βλέπουν παντού απιστίες, αφού αυτά τα μαθήματα διδάχθηκαν στη ζωή τους. Υπάρχουν και ορισμένοι που δε γνωρίζουν τις λέξεις φιλότιμο και μπέσα, ή πλασάρονται πως γνωρίζουν, και ούτε βούλονται να μάθουν, χρησιμοποιώντας διπρόσωπες συμπεριφορές, πιστεύοντας πως όλη η ζωή θα περάσει τυχοδιωκτικά εις βάρος των παιδιών του Πατρός Θεού και δε βλέπουν πως το οικοδόμημα του ψεύδους καταρρέει. Πως να το δουν όταν η ψυχή τους δεν έχει ύδωρ; 

Συναντώνται και κάποιοι άλλοι φωνακλάδες και σκληροί, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που εάν τους κοιτάξεις καλύτερα, θα διαπιστώσεις πως έχουν μια χρυσή καρδιά και μια καλοδιάθετη και δίκαιη ψυχή, που αναβλύζει ποταμούς υδάτων πνεύματος, καλοσύνης και αγάπης.

Θέλω να πιστεύω πως ακόμα υπάρχουν και καλά παιδιά και ψυχοπαίδια στην κοινωνία μέσα..


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

13 Ιουνίου 2022