WomanPower: Τι σημαίνει άντρας παλαιάς κοπής; Γράμμα στον άγνωστο ..

Με αφορμή τα διάφορα ανάρμοστα που συμβαίνουν στην πολιτισμένη κοινωνία, που άλλοτε μου προξενούν λύπη και άλλοτε γέλιο..

Καταρχάς θα πρέπει να αναφέρω ότι ο τίτλος «άντρας παλαιάς κοπής», είναι τιμητικός για έναν άντρα. Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από πρώην ηθοποιό και πρώην πολιτικό, δυστυχώς ευτέλισε τη σημασία του. Η έκφραση συνδέθηκε με σεξιστική και ανάρμοστη συμπεριφορά κατά των γυναικών. Κατόπιν αναπαράχθηκε με κοροϊδευτική διάθεση από σχολιαστές πάσης φύσεως, σε δημόσιο και ιδιωτικό λόγο, με αποτέλεσμα ο τίτλος «άντρας παλαιάς κοπής» να χάσει τη βαρύτητα και την αίγλη που προσδίδει σε έναν άντρα. Συνεπώς η έκφραση συνδέθηκε με λάθος συμπεριφορά και λάθος στιγμή και έχασε την ουσιαστική της σημασία, ενώ εάν συνδεόταν με σωστή συμπεριφορά, τη σωστή στιγμή θα είχε διατηρήσει την ουσία της.

Ακούω και διαβάζω διάφορα για το τι σημαίνει άντρας παλαιάς κοπής. Με κάποια συμφωνώ απόλυτα και σε κάποια έχω διαφορετική άποψη.

Κάπου διάβασα πως είσαι άντρας παλαιάς κοπής όταν ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου και δεν αφήνεις τη γυναίκα να πληρώνει το δείπνο. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση της τελευταίας 15ετίας έχει επηρεάσει ακόμα και τους πιο ευκατάστατους, σε μια εποχή που οι γυναίκες είναι οικονομικά ανεξάρτητες, κρίνω πως είναι άδικο να επιφορτίζεται ο άντρας με το ρόλο ενός ανθρώπου που πρέπει μόνο αυτός να πληρώνει συνέχεια; Έαν το επιθυμεί και μπορεί καλώς. Εαν όμως θέλουμε να τηρούμε την έννοια της ισότητας, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στις συντροφικές σχέσεις. Και ο άντρας, όταν το επιθυμεί και μπορεί να φέρεται γενναιόδωρα προς τη σύντροφό του και η γυναίκα να ανταποδίδει τη γενναιοδωρία, είτε οικονομικά εαν μπορεί, είτε ηθικά με πράξεις, ώστε το επίπεδο αλληλοεκτίμησης να παραμένει υψηλό. 

Κατά τη γνώμη μου το οικονομικό θέμα δεν είναι προτεραιότητα για τον χαρακτηρισμό ενός άντρα ως παλαιάς κοπής. Και εάν ξαφνικά αυτός ο άντρας χάσει την εργασία του, παύει να έχει τον τίτλο επειδή δεν θα μπορεί να κεράσει ένα δείπνο; Όχι βέβαια. Εάν είναι πραγματικής παλαιάς κοπής, τότε θα συνεχίσει να είναι ευγενής και δοτικός. Ακόμα και εάν δεν έχει χρήματα, θα έχει την όρεξη να προσφέρει στη σύντροφό του μια ανέξοδη βόλτα στη θάλασσα και ένα αληθινό ζεστό χάδι. Δηλαδή θα του στερήσουμε τον τίτλο,  εάν έρθει μαζί μας για ψώνια και όσο εκείνος φορτώνει τις σακούλες στο αυτοκίνητο, εμείς ανοίξουμε τις πόρτες και για τους δύο και πληρώσουμε τα 2 ευρώ στο πάρκινγκ; Εξάλλου όταν μια γυναίκα θέλει να αυτοαποκαλείται χειραφετημένη και ανεξάρτητη, δεν επαφίεται στο οικονομικό status του συντρόφου της.

Εαν μια γυναίκα εκτιμάει και αγαπάει αληθινά, κοιτάει κατευθείαν στην ψυχή του άντρα που επιθυμεί και όχι στο πορτοφόλι του. 

Κάπου διάβασα το θέμα του φλερτ. Ο άντρας παλαιάς κοπής γνωρίζει πως να φλερτάρει με ευγένεια και πολιτισμό, χωρίς να γίνεται πιεστικός και ''σαλιάρης'',  κοινώς απολίτιστος. Ασφαλώς ο άντρας παλαιάς κοπής οφείλει να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της γυναίκας που φλερτάρει. Μερικοί κύριοι χωρίς Κ κεφαλαίο συγχέουν ορισμένα ζητήματα ερωτικής φύσεως. Το ερωτικό παιχνίδι που θα αναπτυχθεί μεταξύ δύο συντρόφων από κοινού, διαφέρει κατά πολύ από την «ασυγκράτητη έκφραση των κατώτερων ενστίκτων» ενός άντρα, που δεν ακούει το όχι και υπερβαίνει τα όρια πολιτισμένης συμπεριφοράς. Όταν μια γυναίκα επιθυμεί το αρσενικό να την πλησιάσει αφήνει ξεκάθαρα σημάδια επιθυμίας και συναίνεσης ή απαντάει ξεκάθαρα ναι. Όταν μια γυναίκα δεν επιθυμεί το αρσενικό να πλησιάσει κοντύτερα, αφήνει ξεκάθαρα σημάδια άρνησης ή λέει ξεκάθαρα όχι.

Τι παλαιάς κοπής αυτοαποκαλείσαι άγνωστε άντρα, δηλαδή μας ενημερώνεις πως είσαι άντρας με εμπειρία στη ζωή και τις γυναίκες, όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το όχι από το ναι και το ναι από το όχι;

Ο άντρας που κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης, επιδιώκοντας σεξουαλικά ανταλλάγματα, αποκαλείται βάρβαρος, κατάπτυστος και απολίτιστος. Και όταν δε αυνανίζεται άνευ συναίνεσης της γυναίκας παρουσία της και συγχέει το φλέρτ με την σεξουαλική παρενόχληση, τότε καθίσταται «ζώων» που χρησιμοποιεί τα κατώτερα ένστικτά του και όχι το μυαλό του, που ως γνωστόν ο Θεός δίνει στον άνθρωπο και όχι στα ζώα.

Όταν η γυναίκα είναι ξεκάθαρη στο ΟΧΙ και ο άντρας συνεχώς επιμένει, το θέμα δεν αφορά πλέον το παιχνίδι της κατάκτησης αλλά την ικανοποίηση του εγωισμού του. Διότι μπορεί να τύχει ένας άντρας να ερωτευτεί και να αγαπήσει και αυτό είναι υγιές.  Όταν όμως είναι πραγματικά ερωτευμένος, μέσα του αναπτύσσει ευγενή συναισθήματα, επιθυμεί το καλό της γυναίκας που έχει ερωτευτεί και την σέβεται, ακόμα και εαν δεν είναι ζευγάρι.  Όταν επιμένει με εωσφορικό εγωισμό, να κατακτήσει μια γυναίκα που λέει ξεκάθαρα ΟΧΙ, σημαίνει πως δεν επιθυμεί τη γυναίκα αλλά τον εγωισμό του. 

Και στην τελική άγνωστε άντρα, τι σκοπό έχεις; που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου. Απάντησε πρώτα στον εαυτό σου, τι σκοπό έχεις για τη γυναίκα που διεκδικείς και κατόπιν θα σε παραδεχτούμε. 

Είναι χρήσιμο να γνωστοποιηθεί ότι ένα ωραίο, ευγενικό κομπλιμέντο, όλες οι γυναίκες το επιθυμούμε και το έχουμε ανάγκη, γιατί μας τροφοδοτεί με μια εσωτερική πληρότητα. Όση αυτοπεποίθηση και να έχει μια γυναίκα, πάντοτε θα θέλει να ακούσει έναν όμορφο λόγο. Όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορετικό κίνητρο μέχρι τη σεξιστική και χυδαία συμπεριφορά. Έχεις πάει ποτέ σε γραφείο να μιλήσεις για δουλειά, να δεχτείς ανάρμοστη συμπεριφορά, και να βρίζεις την ώρα και τη στιγμή που ως νεαρή αρνήθηκες στον πατέρα σου, να σε «ταχτοποιήσει σε δημόσια υπηρεσία», ακολουθώντας τα δικά σου βήματα χειραφέτησης; Θα ήθελες η κόρη, η εγγονή, η ανιψιά, η σύντροφός σου, να βρεθεί σε αυτή τη θέση και προκειμένου να προφυλαχτεί, να μετατραπεί σε ένα αγρίμι, θάβοντας κυριολεκτικά τις συναισθηματικές της ανάγκες και τη γυναικεία της φύση; 

Έψαχνα πολλές ημέρες να βρω μια δυνατή λέξη για να εκφράσω τι σημαίνει Άντρας παλαιάς κοπής. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και να ησυχάσω, άνοιγα και έκλεινα τα βιβλία μου, μέχρι που μου δόθηκε γενναιόδωρα η έμπνευση..

Άντρας παλαιάς κοπής σημαίνει Άντρας Συνεπής. Σύμφωνα με την Πύλη της Ελληνικής Γλώσσας, www.greek-language.gr που μελετήσαμε στο πανεπιστήμιο, ''έπος'' σημαίνει «ο λόγος που έχει δοθεί απο κπ.,  η δέσμευση, η υπόσχεση» και ''συνέπεια'' σημαίνει «η σταθερή και χωρίς αντιφάσεις συμπεριφορά», και «η ακριβής τήρηση των υποχρεώσεων ή των συμφωνημένων». Κατά την προσωπική μου άποψη λοιπόν, αυτός είναι ο ''Άντρας παλαιάς κοπής'' και ουδεμία σχέση έχει με ανάρμοστες και απολίτιστες συμπεριφορές. 

Όταν ένας άντρας είναι συνεπής, τότε είναι σταθερός σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Είναι σταθερός στα αισθήματά του, στην ερωτική του επιθυμία, στο σκοπό που έχει προς τη γυναίκα που διεκδικεί και είναι ξεκάθαρος απέναντί της. Ένας συνεπής άντρας έχει ήθος και σέβεται τη γυναίκα παντού και πάντοτε. Τη σέβεται όταν εκείνη τον φροντίζει και του ετοιμάζει ένα ωραίο δείπνο, όταν εκείνη διαβάζει τα μαθήματά της ή εργάζεται, όταν βρίσκονται σε μια κοινωνική υποχρέωση, τη σέβεται ακόμα και στις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους. Ένας συνεπής άντρας είναι υποστηρικτικός και ισορροπιστής σύντροφος και σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικός, βίαιος και τοξικός. Ένας υγιής χαρακτήρας συντρόφου έχει καλή ψυχή και επιδιώκει πάντοτε την ειρήνη, το αληθές και το δίκαιο ενώ ένας διαταραγμένος χαρακτήρας ασκεί κάθε μορφή βίας, αρχίζοντας από την υποτίμηση και τη λεκτική βία. 

Αναζητώντας τη ρίζα του προβλήματος κατέληξα για ακόμη μια φορά, στους γονείς και στον τρόπο που μεγαλώνουν  και διαπαιδαγωγούν ένα αγόρι, ώστε να γίνει συνεπής στη ζωή του και άξιος του τίτλου άντρας παλαιάς κοπής. Στην καθημερινότητα συναντώνται νεαροί κύριοι με συνέπεια και ήθος και ωριμότεροι ασυνεπείς, ανάξιοι εμπιστοσύνης και θαυμασμού και το αντίθετο νεαροί ασυνεπείς και ωριμότεροι με συνέπεια, άξιοι θαυμασμού και εμπιστοσύνης. Ο τίτλος άντρας παλαιάς κοπής δεν έχει να κάνει με την εποχή και την ηλικία, αλλά με τη συμπεριφορά και τη στάση του άντρα απέναντι στη γυναίκα και τη ζωή.

Εάν ο άντρας τηρεί το λόγο και τη συμπεριφορά του, με ευγενές και ειλικρινές ενδιαφέρον, δεν χρειάζεται να γίνει εωσφορικά επίμονος για να κατακτήσει τη γυναίκα που τον ενδιαφέρει. Είναι σίγουρο πως μόνη της θα έρθει κοντά του και θα του ζητήσει την αγάπη του. Έξαλλου τι ευχαρίστηση θα έχει εαν τελικά επιβάλλει τον εγωισμό του αλλά χάσει το θαυμασμό της γυναίκας που ποθεί; Τότε δεν θα αισθανθεί ποτέ ολοκλήρωση και ικανοποίηση απο αυτόν τον έρωτα. Ποιο είναι το ζητούμενο ; Η κατάκτηση της στιγμιαίας σωματικής απόλαυσης ή η ανάπτυξη διαχρονικού αισθήματος θαυμασμού και πραγματικού έρωτα, δηλαδή του έρωτα της ψυχικής και πνευματικής συνένωσης δυο συντρόφων; Μόνο σε αυτή τη συνθήκη ο άνθρωπος αισθάνεται πληρότητα και ολοκλήρωση, αλλιώς είναι μισός και αισθάνεται ελλείψεις.

Αγαπητέ άγνωστε, με το γράμμα μου αυτό θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι παρόλο που διανύουμε την εποχή των επιφανειακών και εφήμερων σχέσεων, την εποχή της ιδιοτέλειας, της γύμνιας και της κατάρριψης των αξιών, υπάρχουν ακόμα πραγματικές γυναίκες παλαιάς κοπής, με οξύ και κριτικό πνεύμα, με ορθάνοιχτη και κοφτερή ματιά,  που αρνούνται πορτοφόλια και ευκολίες, και που θαυμάζουν ερωτεύσιμα την ποιότητα, το επίπεδο συμπεριφοράς, την αλήθεια και τη συνέπεια..   

Ως εκ τούτου, όταν χρειαστεί θα σου ξαναγράψω.

Με εκτίμηση, 


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

10 Ιανουαρίου 2022