Τα σατιρικά της αργυροπεταλάτης

Το παρόν συντάσσεται με αφορμή τα παράλογα που παρατηρώ σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής από παιδάκι έως σήμερα που έγινα 43 ετών. Βαρύ φορτίο να βλέπεις και να βιώνεις αδικίες..

Ως εκ τούτου μονόδρομος για την πένα μου είναι η φιλοσοφική σκέψη, το καυστικό χιούμορ και η σάτιρα.. Σατιρικά κείμενα έχουν γράψει οι πένες των μέγιστων δασκάλων της νεοελληνικής γραμματείας όπως ενδεικτικά των Παλαμά, Σολωμού, Καρυωτάκη, Σούτσου, Σεφέρη, Σουρή, των μέγιστων αρχαίων Ελλήνων όπως ενδεικτικά Αριστοφάνη και Ευριπίδη καθώς και άλλων σημαντικών δασκάλων. Σκοπός των σατιρικών συγγραφέων είναι να σατιρίσουν τα παράλογα κείμενα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και να προσφέρουν αποτελεσματική διέγερση στη σκέψη και στάση του αναγνωστικού κοινού προς τα θέματα που επιλέγουν να στηλιτεύσουν.  

Η πύλη της Ελληνικής Γλώσσας αναφέρει ότι '' ο σατιρικός συγγραφέας, ακόμη και όταν είναι «ώριμο τέκνο της οργής», εξακολουθεί να είναι ένας τεχνίτης του λόγου και να θέτει αισθητικά κριτήρια για να πετύχει τον κριτικό του στόχο. Και όσο πιο ικανοποιητική είναι μια σάτιρα ως λογοτεχνικό κείμενο, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και ως προς την κριτική της διάσταση''. Ασφαλώς Τα σατιρικά της αργυροπεταλάτης αποτελούν μια ασήμαντη σταγόνα στον ωκεανό της αρχαίας και νεοελληνικής γραμματείας. Ωστόσο όμως μια σταγόνα είναι αρκετή για να ταρακουνήσει τα νερά μιας λίμνης και του περιεχομένου της.


Τα σατιρικά της αργυροπεταλάτης

Μίνι φούστα και μπουτάκια να μου κάνεις χατιράκια


Μίνι φούστα σου φοράω

Και στα μάτια σε κοιτάω

Μίνι φούστα σταυρωτή 

Για να γίνω θελκτική,


Τα κουμπιά παραθυράκι

Μες τα πόδια φτωχαδάκι

Τα στηθάκια μαγαζάκι

Και ζητώ χαρτζιλικάκι,


Μίνι φούστα σου φοράω

Και όλο πλάνη σε κοιτάω

Μια τρίχα μου σε σέρνει

Και η καρέκλα μου δε γέρνει,


Μίνι φούστα σου φοράω

Και στα μάτια σε κοιτάω

Μίνι φούστα και μπουτάκια

Να μου κάνεις χατιράκια..


© Η αργυροπεταλάτη


Η νέα μου ρουμπρίκα Τα σατιρικά της αργυροπεταλάτης είναι αφιερωμένη στον πνευματικό μου πατέρα, περιστερά, φιλόσοφο, ποδοσφαιριστή, ποιητή και δάσκαλο Νίκο και σε όσα στιχάκια συνθέσαμε μαζί έως το τέλος της ζωής του, απαντώντας στη βαρβαρότητα ορισμένων ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με καυστικό χιούμορ, γνησιότητα και πολιτισμό

Αιωνία η μνήμη του. 


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού


6 Αυγούστου 2022