Η πιο γιορτινή ημέρα 

Κάθε άνθρωπος δε γιορτάζει με τον ίδιο τρόπο. Άλλοι άνθρωποι γιορτάζουν μόνο με τα φανταχτερά, άλλοι γιορτάζουν με τα καθιερωμένα  και άλλοι άνθρωποι γιορτάζουν μέσα τους σιωπηλά..

Σήμερα καθώς έβγαινα από το σπίτι, περνούσε ένας οικογενειακός φίλος. Η εκπαιδευτική ύλη του πνευματικού μου πατέρα για ηλικίες έως 12 ετών, περιλάμβανε ποίηση, φιλοσοφία, χιούμορ, ποδόσφαιρο, περιστεράδικο, καφενείο και το κουρείο του κ.Τάσου γιατί ήταν μέρος συνάντησης περιστεράδων. Σε αυτά τα μέρη οι άντρες κάνουν σοβαρές συζητήσεις. Μεγάλα αλισβερίσια με τις βούτες.. Έπειτα από μια πολύ συγκινητική συζήτηση, μου είπε έναν καλό λόγο και μου έδωσε μια γνήσια, δυνατή, παλικαρίσια χειραψία.. Γιόρτασα. 

Λίγο είναι ένας καλός λόγος και μια παλικαρίσια χειραψία;  Σπάνια συναντάς αετόπουλα στην εποχή μας. Όταν όμως ευλογείσαι να τους συναντάς, θα πρέπει να αισθάνεσαι γιορτή. Μια τέτοια γιορτή ήταν και η χειραψία του Μέγα Δάσκαλου Μίκη Θεοδωράκη. 

Οι πωλήσεις σε μαθαίνουν να κρατάς τιμόνι και να τολμάς. Το περισσότερο που μπορεί να πάθεις είναι να σου πουν όχι. Έτσι, όταν ο δάσκαλος ήρθε στο συναυλιακό χώρο, τόλμησα. Και αυτή η τόλμη, μου έφερε πολλές και ανείπωτες γιορτές. Τα μάτια του πετούσαν σπίθες αλλά το ίδιο και τα δικά μου. Δάσκαλε εσύ κατάφερες με τη μουσική σου να φέρεις ειρήνη και να ενώσεις τους ανθρώπους και τους λαούς..θα μου δώσεις την ευχή σου; ..Στη δίνω.. Και μαζί με την ευχή του μου έδωσε μια γνήσια, δυνατή, παλικαρίσια χειραψία, από εκείνες τις σπάνιες που δίνουν τα αετόπουλα, και ένα χαμόγελο ευχαρίστησης, γιατί μάλλον και εκείνος γιόρτασε που συνάντησε μια τολμηρή και γνήσια χειραψία. Ασφαλώς μετά δάκρυζα και έτρεμα για πολύ ώρα. 

Οι ημέρες είναι πολύ επίπονες. Η γιορτή απαλύνει τον πόνο.. Και η πιο γιορτινή ημέρα είναι η ημέρα που ευλογούμαι να δίνω αίμα για την ψυχή του πατέρα μου. Δέκα έτη τακτικής συνεπούς αιμοδοσίας. Σήμερα είναι η πιο γιορτινή μου ημέρα, έλεγα με χαμόγελο όσο με φρόντιζαν οι φίλοι μου, στο τμήμα αιμοληψίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν, και εκείνοι χαίρονταν μαζί μου. 

Άλλοι γιορτάζουν με τον εγωισμό και τον πόλεμο και άλλοι γιορτάζουν με την απλότητα, την ειρήνη, με έναν γλυκό λόγο και με μια παλικαρίσια χειραψία.. 

Άλλοι προσκολλούνται στα υλικά και άλλοι επιζητούν τα πνευματικά..

Άλλοι προσφέρουν φαρμάκι και άλλοι προσφέρουν ροδόσταμο.. 

Άλλοι φοβούνται να αντικρίσουν την αγάπη και άλλοι τολμούν να την κοιτάξουν κατάματα.. 

Η αληθινή αγάπη ζεσταίνει την ψυχή του ανθρώπου..


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

8 Ιουνίου 2022