Βία είναι..όχι αγάπη

Βία είναι..να λαχταράς να σπουδάσεις, να επιθυμείς να δώσεις πανελλήνιες και εκείνος να μην σε αφήνει..

Βία είναι..να σε αποτρέπει απο τις σπουδές, γιατί δήθεν δεν μπορεί να σε περιμένει, γιατί δήθεν είσαι απαραίτητη στη δουλειά, γιατί δήθεν θα κάνετε οικογένεια και ποιος θα τη φροντίζει, τα δήθεν κοινά μελλοντικά σχέδια, γιατί δήθεν σε αγαπάει..

Βία είναι..τα ψυχολογικά διλήμματα ή εγώ ή οι σπουδές, τα δήθεν δάκρυα, οι δήθεν φωνές και χειρονομίες, οι δήθεν απειλητικές δηλώσεις, οι δήθεν καταθλίψεις, τα δήθεν δεν αντέχω χωρίς την παρουσία σου, τα δήθεν drama senario,  η δήθεν αγάπη..

Βία είναι..να κάνεις μάθημα στη σχολή που εν τέλει εκείνος επέλεξε ως αναγκαστική λύση στην επιμονή σου, και να έρχεται εκεί, για να ελέγχει το περιβάλλον και την αρρωστημένη φαντασία που κάλπαζε..

Βία είναι..να πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να είναι αγάπη, να υποχωρήσεις στα δικά του θέλω και να θάψεις τα δικά σου πραγματικά θέλω.. 

Βία είναι.. ο περιορισμός και ο έλεγχος της ζωής σου..

Η πραγματική αγάπη προϋποθέτει εμπιστοσύνη, σεβασμό και υποστήριξη στα θέλω και των δύο συντρόφων, προϋποθέτει χαρά και περηφάνια για την πρόοδο και των δύο συντρόφων, προϋποθέτει φροντίδα και ικανοποίηση και των δυο συντρόφων, προϋποθέτει χώρο και χρόνο και των δύο συντρόφων,  προϋποθέτει απαραίτητα πολιτισμένο διάλογο και επικοινωνία.

Η βία κλιμακώνεται και προκαλεί μακροχρόνιες και καταστρεπτικές βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας. 

Αναγνώρισε έγκαιρα τα σημάδια της συντροφικής βίας. Πες ΟΧΙ στη βία και ΝΑΙ στην αγάπη.

Και εαν τυχόν η πραγματική αγάπη δεν έρθει ποτέ, τότε ίσως έτσι να έχει ορίσει ο Θεός. Όμως και αυτό ακόμα είναι πιο υγιές..  


© Αγγελική Γ.Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

4 Ιουνίου 2022


Το τραγούδι είναι αφιερωμένo στη φίλη και αδελφή Δὠρα Κατσιβαρδάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, που έφυγε απο κοντά μας αρχές του 2020. Από το 2014 έως το τέλος μοιραστήκαμε γυναικεία αλληλεγγύη, αντίσταση κατά της βίας και πολύ πολιτισμό. Α.Π. # womanpower