Τα τυροπιτάκια της κυρίας Μαρίας απο την Αράχωβα

Η αγάπη μου για την κουζίνα είναι γνωστή.

Αυτή η αγάπη με οδηγεί να ρωτάω και να μαθαίνω, ιδιαίτερα όταν συναντώ νοικοκυριό και παράδοση. 

Ένα τέτοιο νοικοκυριό συνάντησα πρόσφατα στην Αράχωβα, στην κουζίνα της κυρίας Μαρίας, που με κέρασε υπέροχα εδέσματα και ζεστά τυροπιτάκια. Για τις φίλες και τους φίλους που μαγειρεύουν παραθέτω τη συνταγή:

1 ποτήρι. χλιαρό γάλα

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

1 αυγό

1 φακελάκι μαγιά

1κ.γ. αλάτι

1 και 1/2 φ.κ. σπορέλαιο 

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση: 

Σε ένα μπωλ ανακατεύω το γάλα και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύω το σπορέλαιο, το αυγό και τη μαγιά. Ρίχνω το αλάτι σε λίγο αλεύρι και όλα μαζί τα ρίχνω στα υγρά υλικά. Ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνω μια μαλακή ζύμη. Ρίχνω και λίγο βούτυρο λιωμένο. Αφήνω το ζυμάρι μισή ώρα να φουσκώσει. Κατόπιν το χωρίζω σε 5 μπάλες. Ανοίγω 5 στρογγυλά φύλλα , σε μέγεθος ενός πιάτου. Το κάθε ένα φύλλο το κόβω σε 8 κομμάτια, βάζω φέτα, και το τυλίγω σε σχήμα κρουασάν, με τη μύτη του φύλλου από επάνω. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 

Η συνταγή είναι απλή και νόστιμη. 

Καλή επιτυχία. 


© Αγγελική Γ. Πιτσόλη

Γυναίκα, Αριστούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  

Επιστήμονας Επικοινωνίας, Ιδιωτικής Ασφάλισης και Πολιτισμού

19 Νοεμβρίου 2023